Bu icerigi gorebilmeniz icin Flash Player yuklu olmasi gerekiyor...
Yaralanmalarda Soğuk Uygulama PDF Yazdır e-Posta
TwitterFacebook
PerÅŸembe, 29 Ocak 2009 19:56
 
Sporda Performans Kontrolü BütünlüÄŸü
Sporcunun Doping Yaptığı Nasıl Saptanır
Spor Sakatlıkları ve Tedavi Yolları
Yaralanmalarda SoÄŸuk Uygulama
Sporda Dayanıklılık Antrenmanı
Spor ve Sağlıklı Yaşam
Spor ve Kanser
Fizik Kondüsyon
Doping
Kas
 

Yaralanmalarda SoÄŸuk Uygulama

        Yaralanmaya baÄŸlı olarak yaralanmış bölgede ÅŸiÅŸme ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu ÅŸiÅŸliÄŸin iyileÅŸmeyi olumsuz etkilemesi nedeniyle, yaralanmanın erken evrelerinde hızla giderilmelidir.

Yaralanmayla beraber var olan aÄŸrının da baÅŸarıyla yok edilebilmesi için soÄŸuk uygulaması oldukça baÅŸarılı bir yöntemdir.

SoÄŸuk uygulamasında en çok buz kullanılır. Yaralı bölgeye belirli bir süre uygulamada bulunmak yakınmalardan kurtaracaktır. Ancak buz belirli bir süre uygulanabilir. Önce deride bir soÄŸukluk hissedilir, sonra aÄŸrı azalır. SoÄŸuma ilerledikçe yanma baÅŸlar ve sonunda o bölge uyuÅŸur. UyuÅŸma hissedildiÄŸinde soÄŸuk uygulaması kesilmelidir.

UyuÅŸma hissinin, aÄŸrının kesildiÄŸi andaki "uyuÅŸma" hissiyle karıştırmamak gerekir. Ancak çok uzun süre buz uygulamaz. Çünkü uzun süreli uygulamalar donmalara ve sinir yaralanmalarına neden olabilir.

SoÄŸuk uygulamasının süreleri uygulanan bölgelere göre deÄŸiÅŸir. Kemikli bölgelerde soÄŸuk uygulaması kısa, yaÄŸ tabakasının kalın olduÄŸu bölgelerde uygulama uzun olmalıdır.

SoÄŸuk uygulamalarında her zaman buz ya da soÄŸutucu ile deri arasında ince bir bez kullanılmalıdır. Bu derinin zarar görmesini engelleyecektir.
Soğuk uygularken buzun kullanılması oldukça kullanışlıdır. Ancak başka soğuk yayan araçlar da vardır.

Buz Torbası

Olumluluk: Kullanılan en eski yöntemdir. Bir poÅŸete buz doldurulur ve bir ince bez üzerinden deriye uygulanır. Buz torbasının derin dokuları soÄŸutma etkisi iyidir ve uzun etkilidir. Buz masajı gibi soÄŸutucu yöntemlerden daha etkindir.

OlumsuzluÄŸu: Buz torbası bedenin belirli biçimini almasında yetersiz kalmaktadır. PoÅŸet tamamen buz ile doldurulmaz, ya da daha küçük parçalı buz kullanılırsa, daha kolay bedene uyar.

Buza alternatif, dondurulmuÅŸ bezelye, mısır ya da nohuttur. Böylece torba kol ya da bacaÄŸa kolay yerleÅŸir. Torba ile deri arasına ince bir havlu ya da bez koymak gereklidir.

Uygulama Süresi: 10 - 30 dakika.

Jelli Paketler

Olumluluk: İçinde defalarca dondurulup, çözülebilen jel bulunur. Jelli paketler, kullanıma hazır olmak üzere buzlukta saklanır. Paketler donmalarına raÄŸmen esnekliklerini korumaktadırlar ve böylece bedene kolay uyum saÄŸlar.

OlumsuzluÄŸu: Jellerin soÄŸutma özellikleri daha fazladır. Bu nedenle kullanımlarında özel dikkat gerektirir. Bu nedenle asla doÄŸrudan deriye uygulanmaz ve bir havluya sarılır.

Uygulama Süresi: 10 dakikayı geçmemelidir.

Kimyasal Buz Torbaları

Olumluluk: Herhangi bir buzluÄŸa konulmadan, torbaya yapılan sıkıştırılma hareketi ile soÄŸukluk yaratır. Özellikle saha koÅŸullarında ve doÄŸa koÅŸullarında kullanışlıdır.

Olumsuzluğu: Fazla soğutmazlar, ama yine de iyi bir ilk yardım aracıdır.

Uygulama Süresi: Çok fazla soÄŸutmadığı için 30 dakika süreyle doku üzerinde tutulabilir. Torba doÄŸrudan deri üzerine uygulanabilir.

Ä°mersiyon

Olumluluk: Yaralı ayak, dirsek ya da elin buz parçalarıyla dolu kovaya konmasıdır. Bu yöntemle yaralı bölge tamamen buz ile temas eder.

OlumsuzluÄŸu: BaÅŸka beden bölgelerine kolayca uygulanamamaktadır.

Uygulama Süresi: 10 - 20 dakika.

Buz Masajı

Olumluluk: Dairesel hareketlerle buzun deri üzerine sürtülmesidir. Kolayca yapılır ve yaralı bölge doÄŸrudan hedef alınır.

OlumsuzluÄŸu: Uygulanan soÄŸuk, diÄŸer yöntemlere göre daha kısa ve daha az derinlere nüfus eder.

Uygulama Süresi: Ayak bileÄŸi gibi kemikli bölgelere uygulandığı durumlarda 7 - 10 dakika, deri altı yaÄŸ dokusunun kalın olduÄŸu bölgelere uygulandığında iki misli süreye gereksinim vardır.

Yaralanmaların erken evrelerinde buzun yararı büyüktür. Ek yöntemlerin de uygulanmasıyla doku yangısı daha hızlı gerileyecektir (dinlendirme, sıkıştırma). Buz ya da soÄŸuk belirli aralıklarla uygulanır. Uygulamalar sırasında beden sesi dinlenir. Derinin zedelenmesine izin verilmemelidir.

Erken evrede doku şişmesine neden olabileceği için, yaralanmalardan ancak 48 - 72 saat sonra ısı uygulamasına geçilmelidir.

Buzu herkes uygulayamaz. Özellikle yüzeysel damar hastalığı olanlar (Reynaud Fenomeni) ya da diabeti olan bireylerde dikkatli olmak gerekebilir
 

Son Güncelleme: Pazar, 01 Şubat 2009 16:09
 
TwitterFacebook