Bu icerigi gorebilmeniz icin Flash Player yuklu olmasi gerekiyor...
Erzurum'un İlçeleri PDF Yazdır e-Posta
TwitterFacebook
Cuma, 30 Ocak 2009 19:21

Erzurum'un Tarihi
Erzurum'un Coğrafi Yapısı
Erzurum'un İlçeleri
Erzurum'un Resimleri
Erzurum'un Önemli Telefon Numaraları

  

ERZURUMUN İLÇELERİ

AÅžKALE

TARÄ°HÄ°: CoÄŸrafi önemi nedeniyle tarih boyunca çeÅŸitli kavimlerin milletlerin uÄŸrak yeri olan ilçenin ilk yerleÅŸme yeri olan, Karasu kıyısındaki eski bir kalenin kalıntı höyüÄŸünün etrafı ile Kaban dağını doÄŸusudur. Ä°lçenin ismi tarih içerisinde Locus Basara, ÅžöÄŸayn, AÅŸhane, Açhane, Kale olarak deÄŸiÅŸe gelmiÅŸ günümüzde AÅŸkale olarak dilimize yerleÅŸmiÅŸtir. MÖ. 1700 yıllarında Hititler tarafından kurulan ilçe, tarih boyunca otuz beÅŸ defa el deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir. M.S. 395 yıllarında Roma Ä°mparatorluÄŸu'nun elinde bulunan ilçe, Hint-Avrupa Ä°pek Yolu'nun üzerinde oluÅŸ nedeniyle bütün milletlerin ilgisini çekmiÅŸtir M.S.650 yıllarında bizans yönetimine giren ilçe, 1387'de Timur'un egemenliÄŸine girmiÅŸtir. 1273'te Otlukbeli savaşından sonra Osmanlı topraklarına katılan ilçe, 1916'da Rusların iÅŸgaline uÄŸramış, 3 Mart 1918 tarihinde iÅŸgalden kurtarılmıştır.

COÄžRAFYASI : Deniz seviyesinden 1650 m. Yükseklikte, Karasu vadisine yerleÅŸik olan ilçe, batıda Bayburt ve Tercan, kuzeyde Ä°spir, güneyde Çat ve doÄŸuda Ilıca ilçeleriyle çevrilmiÅŸtir. Sınırlarında Dumanlı, Güllü, MerÅŸem ve Kop daÄŸları bulunmaktadır ve volkanik yapılıdır.

Ä°KLÄ°MÄ° : Ä°lçede genel olarak sert kara iklimi sürer. Kışlar uzun, soÄŸuk ve karlı; yaz mevsimi kısa sıcak ve kurak geçer, Yağışlar ilkbaharda baÅŸlar.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre ilçe merkezi nüfusu 14.904, belde ve köyler ile birlikte 34.168'tir.

EKONOMÄ° : Ä°lçe ekonomisi, hayvancılık ve tarıma dayalı olmakla beraber, ilçede sanayi ve ticaret de önemlidir, Kuzgun Barajı'nın kısmen de olsa hizmete girmesi tarımla uÄŸraÅŸanlar için, modern kümeslerin artış göstermesi ise hayvancılıkla uÄŸraÅŸanlar için büyük umutlar vermekte ve ilçe ekonomisinde önemini hissettirmektedir

 

_Pasinler ilçesinden görünüm_

PASÄ°NLER

TARÄ°HÄ° : Pasinler ilçesi IV. Yüzyılda Bizanslıların 615 yılında Arapların 1084 yılında ise Türklerin eline geçmiÅŸtir. Bu tarihten itibaren SaltukoÄŸulları, Karakoyunlular ve Ä°lhanlılar burada egemen olmuÅŸ, Ä°lhanlı Emin Hacı Togay'ın oÄŸlu Hasan, 1334 tarihinde ilçe merkezindeki kaleyi yaptırarak kendi ismini vermiÅŸtir. Bu isme izafen bu ilçenin ismi Hasan kale olarak 1952 yılına kadar gelmiÅŸtir. Bu tarihten sonra Pasinler olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. 1916 ÅŸubatında Rus iÅŸgaline uÄŸrayan ve 1918 yılında Ermeni katliamı gören ilçemiz 13 Mart tarihinde kurtarılmıştır.

COÄžRAFYASI : 1460 Km2 yüzölçümüne sahip olan ilçemiz 880 km2 'ni ovalar, 580 km2 'ini daÄŸlar ve daÄŸlar kaplamıştır. Ä°lçenin kuzeyinde Tortum ve Narman, doÄŸusunda Horasan, güneyinde Karayazı ve Tekman; batısında ise Erzurum bulunmaktadır. Kuzeybatısında Kargapazarı dağı bulunan Pasinler Ovasının ortasında Hasandede ve Çoban dede isimli iki tepe mevcuttur.

İKLİM : İlçemizin iklimi yazları serin, kışları ise sert uzun geçer .

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre ilçe merkezi nüfusu 48.358 KİŞİDÄ°R. Bunun 27.580 kiÅŸisi merkez belediye sınırlar dahilinde, 20.778 kiÅŸisi köylerde yaÅŸamaktadır.

EKONOMİ : İlçenin başta gelen geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olup, bunlar modern araçlarla ve çağın gereçlerine uygun bir şekilde yapılmaktadır.


 

 

_Köprüköy ilçesinden görünüm_


KÖPRÜKÖY

TARÄ°HÄ° : Köprübaşında kurulmuÅŸ köy anlamına gelen Köprüköy'ün kuruluÅŸu çok eskilere dayanmaktadır. Tarihi kaynaklara göre Urartu ve Medler bölgeye hakim olmuÅŸlardır. Türkler açısından Köprüköy ilçesinin tarihi 1071 Malazgirt Savaşı öncelerine kadar uzanmaktadır. 1054 -1055 Türk boylarının Anadolu'ya ilk fetih hareketlerinin baÅŸladığı sıralarda, Avnik Kalesinde oturan Bizans yöneticileri Ä°slamiyetle tanışmışlar ve islamiyeti kabul etmeleri sonuçu kendilerine baÄŸlı yirmi yedi pare köyü Türklere satmışlardır. Türkler tarafında satın alınan bu köylerden bir tanesi de Köprüköy'dür, 1829'da Rusların Erzurum u iÅŸgal etmeleriyle rus iÅŸgaline girmiÅŸ olan Köprüköy, Ermeni katliamlarından da nasibini almıştır. Ä°lçe Kasım 1914'de düÅŸman iÅŸgalinden kurtulmuÅŸtur.

COÄžRAFYASI : Ä°lçe merkezi Aras Nehri vadisinde kurulmuÅŸ olup, yüzölçümü 470 Km2'dir. Ä°lçe alanın büyük bir bölümü ova ve meradır. DoÄŸusunda Horasan, batısında Pasinler, kuzeyinde Narman, güneyinde ise Karayazı ilçeleri vardır.

Ä°KLÄ°M : Yörenin iklimi karasal iklimdir kışları soÄŸuk, uzun ve yağışlı yazları kısa ve serindir. Kış aylarında sıcaklık -40 dereceye kadar düÅŸer.

Nüfusu :1997 genel nüfus sayımına göre ilçe merkezi nüfusu toplam 23,642

EKONOMÄ° : Ä°lçe halkı geçimini hayvancılık ve tarımla saÄŸlamaktadır. Tarıma elveriÅŸli olan arazilerde patates,pancar,ayçiçeÄŸi; kıraç topraklarda ise hububat üretimi yapılmaktadır.
 

 

_Tekman ilçesinden görünüm_

TEKMAN
TARÄ°HÄ° : Ä°lçenin kuruluÅŸ tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 1517'de Osmanlı yönetimine katılmıştır. 1946 yılına kadar Hınıs ilçesine baÄŸlı bir köy iken aynı yıl ilçe olarak teÅŸkilatlanmıştır.
ÇOÄžRAFYASI : Ä°lçe Erzurum iline 151 km olup ilin güneyinde yer almaktadır.Yüzölçümü 2197 km2 olan ilçemiz aynı zamanda Bingöl ve MuÅŸ illerine komÅŸudur. Kuzeybatıda Palandöken dağı, kuzeyinde Kargapazarı daÄŸları, doÄŸu ve güneydoÄŸusunda ise Bingöl dağı bulunmaktadır. Aras nehri ilçe sınırları ilçesindedir.

Ä°KLÄ°M : DoÄŸu Anadolu'ya özgü karasal iklime hakimdir.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre ilçe merkezi nüfusu toplam 39.950 olup bunun 6.047 ilçe merkezinde geriye kalan 26.903 ise köy ve mezelerde yaÅŸamaktadır.
EKONOMİ : İlçe halkı geçimini hayvancılık ve buna bağlı tarımsal faaliyetler oluşturmaktadır.

 

 

_Hınıs ilçesinden görünüm_

HINIS

TARÄ°HÄ° : Ä°lçenin kuruluÅŸ tarihi M.Ö. 1400 yıllarına dayanmaktadır. Uzun süre Ä°ranlıların hakimiyetinde kalna ilçe daha sonra bizanslıların eline geçmiÅŸtiÅŸr 1071 yılında Selçuklu Sultanı Alparsla'nın Malazgirt Savaşını kazanmasıyla Türk hakimiyetine geçen ilçemiz, bazı geçici istilalar dışında vatan topraklarımız içindedir.

COÄžRAFYASI : Ä°lçe, Erzurum iline150 km uzaklıktadır. DoÄŸusunda Karacoban, güneyinde ise Varto ve Bulanık ilçeleri bulunmaktadır.

Ä°KLÄ°M : DoÄŸu Anadolu'ya özgü karasal iklime hahimdir.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre ilçe merkezi nüfusu toplam 23,960, köyler ise 21,470 olmak üzere ilçenin toplam nüfusu 45,430'dur

EKONOMÄ° : Ä°lçe nüfusunun %75-80'ni Tarım ve hayvancılıkla geçinmektedir. Ä°lçenin büyük bir kısnı tarla ziraati yapılmakta olup; buÄŸday, arpa, ÅŸekerpancarı, fasulye gibi ürünler yetiÅŸtirilmektedir. Halkın büyük bir kısmı canlı hayvan ticaretiyle uÄŸraşır.

 

 

_Uzundere'den görünüm_

UZUNDERE

TARÄ°HÄ° : Ä°lçenin 3000 yıla yakın geçmiÅŸi tahmin edilmekte olup, tarih boyunca bir çok devletin egemenliÄŸi altına girdiÄŸi bilinmektedir. M.S. 1018 - 1036 yıllarında Türklerin eline geçen Uzundere , 1071 Malazgirt Savaşından sonra Türklerin Anadolu'ya girmesiyle SaltukoÄŸulları BeyliÄŸine katılmıştır. Eski ismi AZORT olan Uzundere, 1987'de Tortum ilçesinden ayrılarak işçe statüsünü kazanmıştır

COÄžRAFYASI : DoÄŸuda Oltu, batıda Ä°spir, kuzeyde Yusufeli Tortum ilçeleriyle çevrilidir. BaÄŸlık bahçelik bir alana sahiptir. Denizden yüksekliÄŸi 1050 m'dir

Ä°KLÄ°M : klimi DoÄŸu karadeniz iklimime sahiptir.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre ilçe merkezi nüfusu 4,270, köyler ise 7.344 olmak üzere toplam 11.621 nüfusa sahiptir.

EKONOMÄ° : Ä°lçe ekonomisine hakim olan en önemli kesin tarımdır. Tarımsal etkinlikler, genellikle baÄŸ bahçe ve sebzeciliÄŸe dayalı olup tarım ve hayvancılık, uygun ve yeteri kadar arazi bulunmaması nedeniyle kısıtlı yapılmaktadır.

 

 

_Ilıca ilçesinden görünüm_

ILICA
TARÄ°HÄ° : Yapılan arÅŸtırmalar Ilıca'daki hayatın M.Ö. 4000 yıllaına kadar uzanmaktadır. Malazgirt zaferinden sonra kesin olarak Türk hakimiyetine giren Ilıca, Osmanlı Rus savaÅŸlarında iÅŸgale uÄŸramıştır. 1. Dünya Savaşında iki yıl Rus Ermeni iÅŸgalinde kalan ilçe 11 mart 1918 tarihinde Türk birlikleri tarafından kurtarılmıştır.

COĞRAFYASI : 1812 rakım ve 1072 km2 'lik bir alana sahiptir. Karsu, Pulur ve Serçeme Çayları ilçe topraklarındaır.

Ä°KLÄ°M : iklimi DoÄŸu karadeniz iklimime sahiptir

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre ilçe merkezi nüfusu 13.837, köylerle beraber toplam nüfus 32.015'tir.

EKONOMÄ° : Ä°lçe Erzurum merkezine yakınlığı ekonomik yapısını etkileyen baÅŸlıca faktördür. Kamuya ait ÅŸeker, özel sektöre ait tarım ve hayvancılık ürünleri , dokuma , mobilya ,tüp dolum tesisleri ilçenin ekonomisinde önemli ekonomik kuruluÅŸlardır.

 

 

_Tortum ilçesinden görünüm_

TORTUM

TARÄ°HÄ° : Selçuklu döneminde, baÄŸlık bahçelik anlamına gelen Tortum ilçesinin tarihi M.Ö. 625 - 654 yıllarına dayanmaktadır. Tortum göçebe boyu Toahlar'ın yerleÅŸim yeri iken sırasıyla Sakalar, Lidyalılar, Med ve Romalıların hakimiyeti altında bulunmuÅŸtur. 1018 - 1036 yıllarında Türklerle tanışan ilçemiz 1071 Malazgirt Savasıyla Türk bölgesi haline gelmiÅŸtir.

COÄžRAFYASI : Erzurum ilinin kuzeyinde geniÅŸ uzun bir vadi üzerinde kurulu ilçenin arazi yapısı oldukça daÄŸlık ve kırlıktır. Kuzey ve doÄŸusu meyva aÄŸaçlarıyla doludur

Ä°KLÄ°M : iklimi DoÄŸu karadeniz iklimime sahiptir

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre ilçe toplam 37.837 'tir.

EKONOMÄ° : Ä°lçe ekonomisinin temeli tarım ve hayvancılığa dayanmakta olup, ilçe kuzeyinde bulunan bazı köylerde küçük çapta sebze ve meyve ticareti yapılmaktadır.
 

 

_Karaçoban ilçesinden görünüm_

KARAÇOBAN

TARÄ°HÄ° : Ä°lçenin, tarihi M.Ö. 1400 yıllarına dayanmaktadır.1071 yılında Malazgirt savaşıyla Karaçoban Türk hakimiyetine girmiÅŸtir.Daha sonra Ä°ran hakimitetine girmiÅŸtir. Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu döneminde anadolu birliÄŸi saÄŸlanırken Karaçoban tekrar Türk hakimiyetine girmiÅŸtir. Rus iÅŸgalinde kalan ilçe iÅŸgalin temizlenmesinden vatan topraklarına katılmıştır. Ayrca MuÅŸ beyi'nin yaptırdığı Zernak kalesi burdadır.Hınıs'a baÄŸlı iken 1987 de ilçe statüsü kazanmıştır.

COÄžRAFYASI : Erzurum'a 192 km uzaklıkta bulunan ilçe doÄŸusunda Malazgirt , batısında Hınıs , kuzeyinde Karayazı ve güneyinde ise Bulanık ilçeleri bulunmaktadır. Ä°lçemizin etrafı daÄŸlarla çevrili bir ova ÅŸeklindedir.

Ä°KLÄ°M : DoÄŸu Anadolu'ya özgü karasal iklime hakimdir.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre ilçe merkez nüfusu 9.337, köylerin nüfusu ise 16.028'dir. Toplam 40 yerleÅŸim birimi vardır.

EKONOMÄ° : Ä°lçe halkının % 90'ını hayvancılık ve tarımla uÄŸraÅŸmakta olup tarıma dayalı arpa, buÄŸday ve fasülye yetiÅŸmektedir. Ayrıca hayvancılıkda yapılır.
 

 

_Çat ilçesinden görünüm_

ÇAT

TARÄ°HÄ° : 18. yüzyılda Osmanlı sipahileri tarafından ÅŸimdiki ilçe merkezinin 17 km uzaktaki Yavi kasabasının yakınlaında kurulmuÅŸtur . 1914 yılında Kiğı'ya da daha sonra Tercan'a baÄŸlanarak Bucak haline gelmiÅŸtir. 1938 yılında aÅŸağı Çat adıyla AÅŸkale'ye baÄŸlı bulunan bucak merkezi 1954 yılında Oyuklu Köyü ilçe merkezi haline getirmek suretiyle Çat ilçesi kurulmuÅŸtur.
ÇOÄžRAFYASI : Erzurum' a 52 km uzakta olan Çat'ın doÄŸusunda Tekman, batısında Tercan, güneyinde Karlıova ve Yesisu ilçeleri, kuzeyinde ise Erzurum ili bulunmaktadır.

Ä°KLÄ°M : DoÄŸu Anadolu'ya özgü karasal iklime hakimdir.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre ilçe merkez nüfusu 6.332 köyler ise 18443 olmak üzere 24.775'tir.

EKONOMÄ° : Ä°lçenin geçim kaynağı hayvancılık ve tarımdır. Bölgede hemen her ırktan hayvan yetiÅŸmektedir. Tarımda ise buÄŸday , yonca ve çavdar üretimi önplana gelmektedir. Tuz üretimi de ekonomide önemli yer tutmaktadır.

 

_Horasan ilçesinden görünüm_

HORASAN

TARÄ°HÄ° : Eski ipek yolu üzerinde bulunan Horasanın geçmiÅŸi çok eskilere dayanır Büyük Selçuklu Devleti'nin Anadolu'ya Türkleri yerleÅŸtirmesi sırasında Ä°ran Horasan'ından bu bölgeye gelen Horasanlı Åžey Ä°smail Kemaleddin ve 7 kardeÅŸinden meydana gelen kabile, bu bölgeye yerleÅŸmiÅŸ, o zamana kadar adı Uskubat olan köye kendi kabilelerinin memleketi olan Horasan ismini vermiÅŸlerdir. Horasan Osmanlı Rus savaÅŸlarında Rusların istilasına magruz kalmıştır 16 Mart 1918'de düÅŸman iÅŸgalinden kurtulmuÅŸtur.

COÄžRAFYASI : Erzurum' ilinin doÄŸusunda, doÄŸu batı istikametinde uzanan aÅŸağı pasin Ovası'nın Aras vadisinde kurulmuÅŸtur. Ä°lçe doÄŸuda SarıkamiÅŸ, güneydoÄŸuda EleÅŸkirt, güneyde Karayazı, batıda Pasinler ve kuzeyde Narman ilçeleri de vardır ayrıca E-23 Transit yolu geçer

Ä°KLÄ°M : DoÄŸu Anadolu'ya özgü karasal iklime hakimdir.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre ilçe merkez nüfusu 23,340, köyler 30,296 olmak üzere toplam 53.636'tır.

EKONOMÄ° : Ä°lçede halkı çoÄŸunlukla tarla ziraati ve hayvancılıkla uÄŸraşır. Son yıllarda hayvancılığa verilen önem artmiÅŸ ve hayvancılık geliÅŸmeye yüz tutmuÅŸtur Ä°lçemizde tarım ürünleri olarak pancar patates, ayçiçeÄŸi, buÄŸday ve arpa yetiÅŸtirilir. AÅŸağı TahirHoca ve Ali çeyrek köylerinde Kömür Madenlerimde mevcuttur.

 

_Ä°spir ilçesinden görünüm_

Ä°SPÄ°R

TARÄ°HÄ° : Ä°lçenin kuruluÅŸu, M.Ö. 19 yüzyıla kadar inen Ä°spir, sırasıyla Sakalar (Ä°skit Türkleri), Bizanslılar, Araplar (4 halife, Emevi, Abasi döenemleri) ve Selçuluların Hakimiyetlerinde kalmıştır. Yavuz Sultan Selim'in 1514'deki Ä°ran seferi sonrası Osmanlı hakimiyetine alınarak sancak haline getirilmiÅŸtir. Birinci Dünya Savaşı sırasında Rus ve Ermeni iÅŸgaline uÄŸrayan ilçe 25 Åžubat 1918'de iÅŸgalden kurtarılmıştır.

COÄžRAFYASI : Ä°lçe güneydoÄŸusunda Erzurum, güneyinde AÅŸkale, güneybatısında Pazaryolu, kuzeydoÄŸusunda Yusufeli kuzeyinde Ä°kizdereyle çevrilidir. Anadolu'nun kuzeyinde, DoÄŸu Anadolu ile Karadeniz Bölgesi içinde önemli bir geçit noktasında, 1050 m yükseklikte 2100 m2'lik bir alanı kaplamakta olan Ä°spir DoÄŸu Anadolu'yu Karadeniz'e baÄŸladığı gibi Anadolunun Kafkaslara baÄŸlanmasını da saÄŸlayan önemli bir geçiÅŸ noktasıdır.

Ä°KLÄ°M : Karadeniz ikliminin yumuÅŸak etkileri ile kara ikliminin sert özelliklerinin beraber görüldüÄŸü bölge, daÄŸlık bir arazi yapısına sahiptir.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre ilçe merkez nüfusu 10.391, köyleriyle beraberle 29.662 olarak tespit edilmiÅŸtir.

EKONOMÄ° : Ä°lçenin ekonomisi tarım, hayvancılık, baÄŸ ve bahçeliÄŸe dayanmaktadır. Kırık yöresinde hayvancılık ve suni tohumlama, Ä°spir merkez mahalle ve Çoruh vadisinde seracılık gideek geliÅŸmektedir.

 

_Pazar Yolu ilçesinden görünüm_

PAZARYOLU

TARÄ°HÄ° : Çok eski bir tarihe sahip olan Pazaryolu'nun eski adı Norgah olup kuruluÅŸ tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Pazaryolu Selçuklu Türklerinin himayesine girmiÅŸ bilahare Anadolu Selçuklu Beyliklerinden SaltukoÄŸullarının Fatih' in Trabzon'un fethi ile Osmanlı topraklarını intikal etmiÅŸtir.Bugün Selçuklulara ve Cenevizlilere ait kale ve hamamlara rastlanmaktadır.

COÄžRAFYASI : Erzurum ilinin 121 km mesafesindedir. DoÄŸuda Ä°spir, Batıda Bayburt, güneyde AÅŸkale ve kuzeyde ise Rize'yle çevrilidir. Ä°KLÄ°M: DoÄŸu Anadolu'ya özgü karasal iklime hakimdir.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre ilçe merkez nüfusu 4.665 köylerle birlikte toplam nüfusu toplam 9.313 olarak tespit edilmiÅŸtir.

EKONOMÄ° : Ä°lçe halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Özellikle Çoruh vadisi ve Çoruh a inen dere yataklarından meyve ve sebzecilik yapılmaktadır. Jeolijik yapı toprak yapısı, bitki örtüsü, yüksek deÄŸerde ve kaliteli bal üretimi saÄŸlanmaktadır.

 

_Narman ilçesinden görünüm_

NARMAN

TARÄ°HÄ° : Ä°lçenin adı Namurvan - Namervan olarak adlandırılırken Arapların eline geçtikten sonra "Ä°d" olarak adlandırılmıştır, Türk hakimiyetinden itibaren Narman olarak adlandırılmıştır. Osmanlı döneminde ilçe olan Narman 1926yılında Tortum ilçesine baÄŸlı bir nahiye haline getirilmiÅŸtir, 1954 yılında tekrar ilçe statüsüne kavuÅŸturulmuÅŸtur.

COÄžRAFYASI : Narman ilçesi, DoÄŸu Karadeniz ve DoÄŸu Anadolu Bölgelerinin kesiÅŸim noktasında 999 km2 yüzölçümüne sahip daÄŸlık bir alanda yer almaktadır. DoÄŸusunda Sarıkamış, batısında Tortum, kuzeyinde Oltu, güneyinde ise Horasan Köprüköy ve Pasinler ilçeleri yer almaktadır.

Ä°KLÄ°M : Karadeniz ikliminin yumuÅŸak etkileri ile kara ikliminin sert özelliklerinin beraber görüldüÄŸü bölge, daÄŸlık bir arazi yapısına sahiptir.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre 14.904 merkezde 19.512, köylerde olmak üzere 34.420 nufusa sahiptir.

EKONOMÄ° : Ä°lçenin ekonomisi tümü hayvancılığa dayalı olup bunlar aile iÅŸletmeciliÄŸi ÅŸeklindedir. Son yıllarda et tavukçuluÄŸu ve peynir üretim çalışmaları da önemli bir artış gözlenmektedir.

KARAYAZI

TARÄ°HÄ° : Karayazı ilçesini M.Ö. 3 yüzyılda kurulduÄŸu, Aras nehri civarı, Salyamaç, Yolgören ve Çelikli Köyleri civarında bulunan Tarihi eserlerden anlaşılmaktadır. Eski adı Bayraktar'dır. Önce Bayraktar bucak iken önce Hınıs'a, daha sonra Pasinler ilçesine baÄŸlanmış 1937 yılında Karayazı ilçe haline getirilmiÅŸtir.

COÄžRAFYASI : Köprüköy, Horasan, EleÅŸkirt, Tutak, Malazgirt, Hınıs, Tekman, ve Karaçoban ilçeleriyle komÅŸudur. Erzurum il merkezine 120 km uzaklıktadır.Karayazı ilçemizin en yüksek yerleÅŸim yerlerindendir. Ä°KLÄ°M : DoÄŸu Anadolu'ya özgü karasal iklime hakimdir.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre 31.478 olan genel nüfusun 4.619'u ilçe merkezinde 26.859'u köylerde yaÅŸamaktadır

EKONOMÄ° : Ä°lçe en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır .Tarımsal üretim olarak azda olsa buÄŸday, arpa, yem bitkileriyle mercimek ekimi yapıyor.
 

 

_Oltu ilçesinden görünüm_

OLTU

TARÄ°HÄ° : Tarihi kaynaklarda, Olti'k, Oltu'k, Olhti'k ve Oltu's diye geçen oltunun tarihi oldukça eskilere dayanır. Bölgenin ilk bilinen sahipleri Urartular. Daha sonra sırasıyla Saba Türkleri, Medler, Persler, Makedonlar, Arsaklar, Romalılar, Bizanslılar ve Sasaniler ve Arapların egemenliÄŸinde kalan bölge 1080 tarihinde Selçukların eline geçmiÅŸtir. Bundan sonrada Kıpçak Türkleri ve kısa bir süre MoÄŸollar himayesinde kalan Oltu, Kanuni Sulatan Süleyman zamanında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1877 - 1878 Osmanlı Rus savaşı sonunda Rus Ä°ÅŸgaline uÄŸrayan ilçe 25 Mart 1918 de düÅŸman iÅŸgalinden kurtulmuÅŸ ve 1926 yılında ise ilçe statüsüne kavuÅŸmuÅŸ.

COÄžRAFYASI : Oltu çayı vadisinde kurulan ilçe 1380 km2'lik alana sahiptir. Ayrça ormanlık bir araziye sahiptir. Oltunun 65 köyünden 48 orman köyü kapsamıdır. Erzurum'a uzaklığı 134 km'dir

Ä°KLÄ°M : DoÄŸu Anadolu'ya özgü karasal iklime hakimdir.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre 29.691 merkezde 18.399'da köylerde olmak üzere toplam 48.090 kiÅŸi vardır.

EKONOMÄ° : Ä°lçenin ekonomisi tarım hayvancılık ve madenciliÄŸe dayanır Linyit iÅŸletmeleri ilçenin kömür ihtiyacını karşılayacak düzeydedir. Bölgenin diÄŸer bir geçim kaynağı ise Oltu taşı iÅŸletmeciliÄŸidir. Bölgede bulunan en önemli madenlerde bir diÄŸeri de Mermer yataklarıdır.

 

_Åženkaya ilçesinden görünüm_


ÅžENKAYA

TARÄ°HÄ° : Åženkaya 1514 yılında Akkoyunlar'dan Osmanlılara geçmiÅŸtir. 1878 Osmanlı Rus harbinden sonra 1917 yılına kadar Rusların elinde kalmıştır 1917 yılında tekrar Ruslardan geri alınmıştır. 1918 yılında Ermenilerin iÅŸgaline uÄŸramış ancak Ermenilerin doÄŸuda maÄŸlup edilmesiyle ilçe Misak-ı Milli sınırlarına dayanmıştır. Åženkaya 1929'da bucak, 1946 ilçe olmuÅŸtur eski adı Örtülü'dür.
COÄžRAFYASI : Åženkaya DoÄŸu Anadolu Bölgesinin kuzeydoÄŸusunda Allahuekber daÄŸlarının batı eteklerinde bulunmaktadır Ardahan ve Kars illerine komÅŸudur Erzurum'un en ormanlık ilçesidir. etrafı daÄŸlarla çevrili, kırık bir yapıyla birlikte geniÅŸ mera ve yaylalara sahip bir coÄŸrafı bir yapısı vardır.

İKLİM : Kışları karlı ve soğuk, yazları ılık ve kurak iklime sahiptir.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre toplam nüfusu 29.686'dır bunun 5.481 ilçe merkezinde kalanı köylerde oturmaktadır.

EKONOMÄ° : Ä°lçenin ekonomisi daha çok hayacılığa dayanmaktadır. Arazi çok kırık olması nedeniyle tarım çok azdır orman işçiliÄŸi de önemli bir katkı saÄŸlamaktadır. Ticaret daha çok hayvancılık alanındadır. Orman ürünleri de büyük bir yer kaplar.

OLUR

TARÄ°HÄ° : Tarihi çok eskilere dayanır. 1071 Malazgirt zaferinden sonra Türk hakimiyetine girmiÅŸ.Daha sonra Osmanlı topraklarına girmiÅŸtir. 1877-1878 Osmanlı Rus savaşından sonra uzun bir süre Rus iÅŸgali altında kalan ilçe 28 Mart 1918' de düÅŸman iÅŸgalinden kurtarılmıştır.Ä°lçe 1922 yılında bucak merkezi haline getirilmiÅŸ, 1958 yılına kadar Oltu' ya baÄŸlı kalmış 1958' de ilçe statüsüne kavuÅŸmuÅŸtur.
ÇOÄžRAFYASI : Rakımı 1327 m, Erzurum il merkezine 174 km mesafededir. DoÄŸusunda Göle ve Åženkaya , batısında Yusufeli, güneyinde Oltu ilçeleri, kuzeyinde ise Artvin ve Ardanuç ilçeleri bulunmaktadır.

Ä°KLÄ°M : Bitki örtüsü bakımından Çoruh vadisi kesimindeki daÄŸların kuzeyi çam ormanları ile kaplı, her türlü aÄŸaç, sebze ve meyve yetiÅŸtirmeye elveriÅŸlidir. Önemli akarsuları Alabalık Çayı ve Oltu Çayı'dır.

NÜFUS : 1997 genel nüfus sayımına göre ilçe merkezi 2.870 , köyler ise 8.676 olup toplam kiÅŸi 11.546 nüfusa sahiptir.

EKONOMÄ° : Ä°lçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalı olup halk geçimini meyvecilik, hayvancılık ve ormancılıktan saÄŸlamaktadır. Tarıma müsait alanlarda buÄŸday, arpa, yonca, korunga, patates ile kavun karpuz yetiÅŸtirilmektedir. Ayrıca seracılıkta geliÅŸmektedir ve ilçe turizm bakımından önemli bir potansiyel göstermektedir.

Son Güncelleme: Pazar, 01 Şubat 2009 16:18
 
TwitterFacebook